ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Yeşilyurt'ta 541 Konuta 15 Bin Kişi Başvurdu

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Yakınca'da TOKİ tarafından yapılan 541 konuta 15 bin kişinin Kentsel dönüşüm kapsamında başvurduğunu açıkladı. 

27 Ekim 2023 08:46
Yeşilyurt'ta 541 Konuta 15 Bin Kişi Başvurdu

Malatya haber sitesi yenimalatya.com.tr'de yer alan habere göre; Yeşilyurt Belediyesi tarafından yürütülen Kentsel Yenileme ve Dönüşüm Seferberliği rekor başvuru aldı. Yaklaşık 15 bin kişinin başvurduğu 541 konut ve 22 işyeri için ön eleme başladı. Kısa süre içerisinde kura tarihi belli olacak. Konut değerlemeleri Sermaye Piyasası Kurulu Lisanslı Firmalar tarafından gerçekleştirilecek.

6 Şubat 2023 tarihindeki büyük depremlerin ardından Yeşilyurt İlçesinde ikamet eden vatandaşların barınma sorununu çözüme kavuşturmak için harekete geçen Mehmet Çınar Başkanlığındaki Yeşilyurt Belediyesi, 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen Elazığ Sivrice depreminden sonra başlattığı Kentsel Dönüşüm atağını, Kentsel Yenileme ve Dönüşüm Seferberliğiyle ileri bir boyuta taşıdı.

Yeşilyurt Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla yaptığı protokolle birlikte 29 Ağustos ile 5 Eylül 2023 tarihleri arasında Yeşilyurt Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne şahsen başvuru yapan başta sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı olan mahallelerde ikamet eden vatandaşlar olmak üzere riskli yapı sahibi vatandaşları riskli taşınmazları karşılığında Yakınca’da 541 Konut ile 22 işyerinden oluşan TOKİ Rezerv Konutlarına taşıyacak.
Kentsel Yenileme ve Dönüşüm Seferberliği projesi hakkında açıklamalarda bulunan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, 2020 depreminde kentsel dönüşüm için altlık proje oluşturduklarını belirtti.

Başkan Çınar; ”Tabii bir taraftan TOKİ yeni yerleşim alanında konut projesi üretirken diğer taraftan da biz biliyorsunuz 2020 depremini yaşadık. Depremden sonra Kaynarca bölgesinde 126 konut yapıldı, bitti. Yine yakınca bölgesinde bize ait arazide 499 konutluk bir Projemiz bitmişti ve hak sahiplerine teslim etmiştik. Ekstradan da o depremden sonra biz Yeşilyurt'un farklı losyonlarında kendi evini dönüştürmek isteyen ya da artık böyle evim yıprandı, yoruldu, eskidi, depremde risk oluşturdu şeklinde bize başvuran hemşerilerimize dedik ki biz bu süreci hızlandıralım. TOKİ'ye de rezerv konut ürettirelim. TOKİ bu bölge arazi bizimdi zaten. Anlaşmamız gereği. Biz arazimizi TOKİ'ye devrettik. Onlar da bize burada birinci etapta olduğu gibi ikinci etapta hem o bölgenin ticari ihtiyacını giderecek şekilde yirmi iki tane ticari alan oluşturdu. Hem de yine şehrin farklı böyle noktalarında kentsel dönüşüme altlık oluşturacak ya da rezerv yapı yeni alanlar oluşturacak ya da bir şekilde hissedar olmuş mirasa düşmüş çözümü olmayan bir şekilde kendi mahallesinde değil de farklı bir yerde yaşamak isteyen hemşerilerimiz için böyle bir alan oluşturduk, ürettik. Onlar da on ikinci ay gibi bitecek. Biz de bunlarla ilgili ilan etmiştik zaten. Geçen ayın on beşi itibariyle ön başvuru almıştık.” Dedi.

Projeye 15 bin kişinin başvurduğunu ve başvuruların içerisinde ön eleme yapacaklarını belirten Çınar; ”Yaklaşık 15 bin civarında başvuru oldu ama bunlar içerisinde elenenler olacak. Yetersiz olanlar olacak. Belki şartları tutmayanlar olacak. Artık arkadaşlarımız değerlendiriyor. O sayı netleştikten sonra talep kar olan kişilerle ilgili kuraya tabi tutacağız mecburen. Noter huzurunda. Kura neticesinde çıkan kişilerle tekrardan görüşeceğiz. Bizim vereceğimiz yerin adını koyacağız. Onların bize tavsiye ettiği, önerdiği yerin yine bağımsız bu denetim firmaları ve ilgili sermaye piyasası kurulu lisanslı firmalarda kıymet takdirini yapıp onlarla entegreli bir şekilde yeni evlerini vereceğiz kendilerine. Kışın da inşallah sıcak evlerinde, sağlam TOKİ tarafından yapılmış konutlarda oturmuş olacaklar. Biz de onların bize vermiş olduğu o arazilerde etrafıyla falan bütünleştirip planlarını yapıp orada da yeni konutlar üretip yeni yeni inşallah kentsel dönüşüm alanları, rezerv alanları yaparak böyle bir döngü şeklinde devam ettirmeyi planlıyoruz.” Diye konuştu.

Haber: Ebubekir Atilla- Yeni Malatya Gazetesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.