ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Cömertoğlu: Arapgir'deki Tarihi Eserleri Koruyamadık

Arapgir Belediye Başkanı Halük Cömertoğlu "Arapgir Eskişehir Vadisi'ndeki 61 tescilli varlıktan, Arapgir’in merkezindeki 60 tane tarihi köprüden 7 tane kalıntı olan Hamamdan 72 tane su değirmeni, 21 tane tarihi camiden 1 tanesini bile koruyamadık" dedi. 

05 Ekim 2023 09:17
Cömertoğlu: Arapgir'deki Tarihi Eserleri Koruyamadık

Arapgir Belediye Başkanlığı ile Oğuz Boyları Derneği iş birliğinde düzenlenen ve 3 gün süren III. Uluslararası Oğuz Boyları Sempozyumunda konuşan Arapgir Belediye Başkanı Halük Cömertoğlu, İlçedeki tarihi eserlerin durumuna vurgu yaptı.  

Arapgir Belediye Başkanı Halük Cömertoğlu, “Biz birilerine diz çökmeyen Oğuz Beylerinin, bir biriyle omuz omuza yürüyen insanlarla aynı doğrultuda devam ediyoruz. Bu toprakların asıl unsuru romanın eyalet merkezlerinin olduğunu önemli çoğunluğunun Türk olduğunu biliyoruz. Sonuçta gidebildiğiniz kadar tarihte geriye gidin. Onlar Burak topraklara niye geldiler derseniz. Çünkü bir sevda var. Çünkü bir yaşamanın gereğini sosyal içerik ile bir başka yere taşımaya adanmıştır. Bunun adına hicret değil bunun adına yolculuk diyoruz. Bazen savunmalarla hicret olur, Bazen niyetlerle hicret olur. Genelde kırsalın merkeze düşünce ve hicretini, niyet hicretini yaptığı bir coğrafyada, tekrar buradan kalkacağız burada olacağız diyen bir anlayışla buradayız"diye konuştu.

"İlçedeki Tarihi Eserleri Koruyamadık"

Tarihi eserlerin korunması gerektiğini kaydeden Başkan Cömertoğlu, "Tüm tarihi eserler boynunu bükmüş yok olmuştu. Tescilli eseri olmayan bir ilçeydi. Kadastro harici Ulu Camide restorasyonu yapılan Yeni Cami, Eskişehir Vadisi'ndeki 61 tescilli varlıktan, Arapgir’in merkezindeki 60 tane tarihi köprüden 7 tane kalıntı olan Hamamdan 72 tane su değirmeni, 21 tane tarihi camiden 1 tanesini bile koruyamadık. Hepsi bir şey bekler. Bir meşaleyi. Ben değil biz olabilmeyi, ben yaptım değil biz yaptık demek için her şeyimizi kullanabilmeyi, ilçe merkezindeki 385 kalıntı olan hamamdan 72 tane su değirmeninden, 21 tane merkezde tarihi camiden, bir tanesi, hepsi bir şeydir inşallah. Ben değil biz olabilmeyi Ben yaptım demeden biz yaptık demeyi. Biz yapabilmek için her şeyi kullandık demeyi emreder. Bize bırakılan vatanı gerçek sahipleri at sırtında, evladını görmeden doğacak çocuklarını öpmeden çoğu şehit oldular. Böyle kolay bir toprakta kolay bir gelenekte yaşamıyoruz. Bir şey var. Gün geçtikçe belgeler tarandıkça kaybolmamış her şeyi tabletler dahil gün yüzüne çıkacak. İnsan kardeşlik ruhuyla birbirini tanıyacak" açıklamasını yaptı.

Arapgir Yolunu Yapmıyorlar

Cömertoğlu konuşmasının sonunda, Malatya idarecilerine seslenerek Malatya-Arapgir kara yolunun durumunun ele alınması konusundaki taleplerini de anlatarak; “Malatya yolunu bugüne kadar bütün uğraşmalarımıza rağmen hala zorlukla gidip geliyoruz. Malatya'da bu standart standartta hiçbir ilçenin yolu yok iken Karadeniz Akdeniz yolu bağlantı yolu olmasına rağmen Bizim yolumuz bekletiliyor. Burası 8 ilçenin yanındadır” ifadelerini kullandı.

k isterim” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.