ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

İşte Malatya'nın İlk Hava Alanı

 

29 Eylul 2023 04:19
İşte Malatya'nın İlk Hava Alanı

Resmi Üstadımız Necati Dikmen paylaşmış ve "Sanırım oranın eski hali. 1950'li yıllarda orası kullanılırdı. Arşivde buldum , Malatya ilk hava alanı diye yazılı .başka bilgi yok" notunu da düşmüş.

Bahsedilen yer bu günkü Hava Lojmanlarının bulunduğu yerdeki ve küçük uçakların hala iniş kalkış yaptıkları Yeşiltepe ile Hava Lojmanları arasındaki alandan bahsediliyor. 1950 Yılında ilk uçakların indiği bu alan Malatya'nın ilk havalanı olarak kullanıldığı biliniyor.

Emekli Hava Pilot Atilla Özdemir'de Havaalanı konusunda şu bilgileri veriyor:

Kayserideki uçak fabrikasına ilave olarak 2.dünya savaşı öncesi Almanlarla beraber bu meydan yapılıyor. Binalarda Alman ekolüne uygun yapılmış binaların ortasındaki hangar yarım bırakılmıştı. Saavaş sonrası burası hava ikmal ce bakım merkezi olarak kullanılıyor.

Birçok yakınımız burada sivil usta ve sivil memur olarak çalışıyor. 1980 öncesi hava ikmal Ankaraya taşınınca meydan ve büna atıl kalıyor. 80 sonrası 2.ordu Konyadan Malatyaya taşımnınca Bizde 2.Ordu hava alayını buraya taşıdık. Geldiğimizde Meydan otlağa dönmüş etrafında tel örgü bile yoktu. Çok emek verdik, şuanda enbüyük üslerden biri oldu.

2 Sene önceki Elazığ depremi ile bina orta hasarlıya çevirilmişti.Bu deprem sonrasıda o bina yıkılacaktır. Malatya merkezdeki en eski binalardandı. Fotoğraf; orası olabilir ama pist şuanki yer değil, DDY İstasyonuna çok yakın olabilir. Arkadaki binalar onu gösteriyor."

Yani bu fotoğrafda gösteriyor ki Malatya'da 1950 Yılında şehir merkezine en yakın bir Havaalanı varmış...

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.