ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Fotoğraf: Hasan Demirtaş 

 

Malatya- Erhaç havalimanı bitişiğinde tarlaların kuşbakışı görünüş 

Kurban Bayramı dönüşü Malatya'dan İstanbul'a giden oğlum Hasan, uçak yükselirken çektiği bu fotoğrafı inişten sonra bana gönderdi ve "Baba bu tarlalar neden böyle" diye sordu. Ben de araştırarak edindiğim bilgileri paylaşıyorum.

Malatya Erhaç havalimanı yakınındaki TİGEM'e ( Sultan suyu Arazisi) ait bitki ekili tarlalara kuşbakışı bakıldığında geometrik dairesel desenli soyut tablo görünümü ile ilgi çekiyor.

Erhaç Havalimanının Akçadağ Örüşkü köyünden görünüşü

TİGEM - Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğünden  edindiğim bilgilere göre ;

 

"Akçadağ ilçesinde, 14 bin 300 dekar arazideki tarımsal faaliyetiyle ülke ekonomisine önemli oranda katkı sağlayan Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde, arazinin  tarla bitkileri ve sebze 2014 yılından beri 

yetiştiriliyor.

14300 dekar arazide, her daire 257 dekar. 

Bu sene  ;

24 dairede 4 mısır, 5 kavun, 3 yonca ve

Hasat edilen tarlalarda 7 fiğ, 4 arpa etkilemiştir.

Çiftlik üzerindeki hava yolu güzergahındaki uçaklardan da tarlalar görülüyor. Aynı zamanda uydu fotoğraflarından da çember tarlaları özel bir görüntü oluşturuyor.

Modern ekipmanların ve teknolojinin kullanıldığı işletmede, "Center Pivot Robotik Sulama Sistemi"ne göre ekili, her biri 30-40 futbol sahası büyüklüğündeki dairesel tarlalar dikkat çekiyor.

Tarlanın merkezini esas alan, hareketli robotik sulama sistemine göre ekimin yapıldığı dairesel tarlalar, gökyüzünden bakıldığında görsel şölen oluşturuyor.

Devasa büyüklüğe sahip, yan yana ekimi yapılan , yem bitkileri, yonca, mısır ve hububat tarlası havadan çekilen görüntülerinde, geometrik dairesel soyut  resmi  anımsatıyor.

Malatya'ya gündüz uçak yolculuğu yapanlar , tarlanın havadan  görüntülerinde ortaya çıkan dairesel yapısı ve büyüklüğü karşısında şaşkınlığını gizleyemiyorlar.

Sistemin su, insan gücü ve enerji tasarrufu sağlaması bakımından önemine işaret eden yetkili "Daire şekli yerden bakıldığında anlaşılmıyor. Bu sulama sistemi çok harika. Bir tek düğmeye basıyorsunuz ve otomasyonla devasa tarla sulanıyor. Ne kadar sürede ve miktarda su verileceğini ayarlayabiliyorsunuz. Başka sulama sisteminde çok sayıda insanı çalıştırmanız gerekirken bu sistemde 24 parseli sadece 3 kişiyle sulayabiliyorsunuz." diye konuştu...

Fotoğraf yazı: Fikri Demirtaş 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.