Erol Kurhan
[email protected]

Yatırımlarda Malatya hep ikinci planda

21 Haziran 2023 23:21

Son zamanlarda yapılan yatırımlarda Malatya nedense itilip kakılıyor, bu da nüfus cüzdanında Malatya yazan insanları gerçekten üzüyor.

Doğunun Paris’i derlerdi, bölgeye yapılan yatırımlarda Malatya mutlaka üst düzeyde payını alırdı. Ama yıllardır itelenen, horlanan Malatya artık doğunun Burundi’nin bir kentine benziyor  desek yeridir.

İnsanlar göçüyor diyoruz ve olumsuz kelimeler kullanıyoruz. Kim nasıl gitmesin kardeşim. Hemen yanı başımızdaki illere bakın bir de Malatya’ya.

Deprem geçirdik. 11 il adeta kıyameti yaşadı. Hala Malatya caddeleri geceleri sessizliğe, karanlığa, korkunçluğa bürünüyor. Hala sabah işine, okuluna giden insanlar bombalanmış kente dönüşen Malatya’yı seyrediyor.  Kaçmak içir imkânlarını sorguluyor.

Kolay değil elbette ama kaplumbağa dahi yolda bizi geçiyor. Hatay ve Kahramanmaraş’ta aynı depremi daha şiddetli yaşadı. Ama ayağa kalkmaları an meselesi.

Bir bu mu elbette hayır.  Daha neler var neler. Malatya horlanmış, itilmiş, kakılmış diyorsak, elbette içini de dolduracağız. Bakın gündemde sıcağı sıcağına bir hızlı tren olayı var. Sivas’a geldi, oradan Erzincan’a geçecek. Hani Malatya doğu ile batıyı birbirine bağlayan kentti.  Biri çıktı Malatya elbette hızlı trenden yararlanacak dedi. Ama nasıl biliyor musunuz? Malatya ile Sivas arasına normal tren seferleri düzenlenecek, isteyen vatandaşlar Malatya’dan önce Sivas’a normal trenle yolculuk edecekler, daha sonra Sivas’ta hızlı trenlerine kavuşacaklar.

Malatya’nın büyükşehir olduğunu unutmadan yazıyı okursanız, kentimizin nasıl hep ikinci plana atıldığını daha iyi anlarsınız.

Bir Beylerderesi Köprümüz var, depremde nasıl ayakta kaldı hayret. Bu köprümüz slalom şeklini almış. Halatlarla bağlanmış, Organize de çalışanlar köprüden her geçişlerinde bildikleri duaları okuduklarını söylüyorlar.  Karayolları Bölge Müdürlüğü Elazığ’da ve komşu ilin yollarını incelemenizi öneririz. Nedense bu konuda da itilmiş ve kakılmışız.

Bitmedi. Bir Erhaç Hava Alanımız var. Askeriyenin aslında. Asker hala Erhaç derken, hava alanının sivil memurları Malatya Hava Alanı diyor. Hep ek bina yapılarak büyükşehir Malatya oyalanıyor. 15 Temmuz olayları sırasında ülkede tek kapalı havaalanı Erhaç Hava Alanı oldu. Yanlış hatırlamıyorsam. Türkiye’de bir tek Malatya’dan 15 gün boyunca uçamadılar.  İki ismi olan tek hava alanı.

Velhasıl Malatya hiçte hak etmediği şekilde yatırımlardan hiçbir zaman tam anlamıyla payını alamadı.

Kernek Parkı kaç kez yıkılıp yapıldı, yel değirmenleri dikildi.

Bitmedi bu makûs talih. Her alanda devam etti.

Düşünün Dünyanın Kayısı ihtiyacını karşılayan Malatya’da bir Kayısı Entegre tesisi yok. Pamuk yetiştiren Adana’ya gidin bakın kaç tane çırçır fabrikası var. Rize’ye gidin ne kadar çay fabrikası var. Ama konu Malatya olunca, durum değişiyor.

Bir stat yaptılar. Araziyi İnönü Üniversitesi verdi ama fikir kimden çıktı bilmiyorum.  Fikri veren sadece bir stat yapılmasına vesile oldu.  Ama Malatya’ya bir stat yapılmadı.

Aklıselim insanlar bir araziye bir bina yaptıklarında, rüzgârın yönünü, aldığı yağışın durumunu, zeminini ve ulaşımını göz önüne alıyorlar.

İnanıyorum ki, Yeni Malatya Stadı yapılırken hiçbir araştırma yapılmamıştır. Ne rüzgârın yönü, ne de aldığı yağış konu edilmemiştir. Gözden kaçan en önemli özellik ise ulaşımın nasıl sağlanacağıdır.

Büyük bir demir yığınına benzeyen stat tam 27 bin 044 kişilik. Bak bak sonu 44. Ne kadar Malatya sevdalıları böyle.

İşte bu 27 bin kişi stattan nasıl taşınacak.

Bir tek Allah’ın kulundan bunun cevabını alamadım. Dediler herkesin taksisi var. Eyvallah, her taksiye 5 kişi bindirelim, tam 5 bin 408 taksi eder.  Bunların park etmeleri için en az 8 dönüm otopark gerekiyor. Bu imkanlar var mı?  Bir diğer taşıma aracı trambüsler, her biri 300 kişi alıyor diyelim. 91 tane trambüs gerekiyor. 20 bin kişi durakta iken bir trambüsün yanaştığını düşünün.  Kuvvetli olan ayakta kalır. İşte bu nedenle o statta dünya kupası finali oynansa taraftarın sayısı 4-5 bini geçmez. Futbol tarihine damga vuran illerden Eskişehir’de aynı konudan mustarip

Sözün özü; Yapılanlara bakınca yapılacaklardan korkuyor insan. Tekrar inşa edilecek Malatya’ya lütfen sahip çıkalım.

Her şey Malatya ve Malatyalılar için…

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

Mücbir Sebep Uzatılmalı
24 Kasım 2023 23:21

DAĞ FARE DOĞURDU
19 Haziran 2023 23:21

Kaplumbağaya mağlup olduk
14 Haziran 2023 23:21

TOKİ DAHA DA CAZİBELİ OLABİLİR
08 Haziran 2023 23:21

SİYASET BİTTİ HAYDİ İŞ BAŞINA
07 Haziran 2023 23:21

Altı Üstü Rüya
06 Kasım 2022 23:21

Derme İlkokulu’nun Aslı Yapabilir
06 Kasım 2022 23:21

Malatya'da Futbol Veda Mı Ediyor?
06 Kasım 2022 23:21

Nemrut’ta Halimiz İçler Acısı
17 Eylul 2022 23:21

POLAT’A KULAK VERİN
18 Temmuz 2022 23:21

Malatyaspor’a Bilerek Veya Bilmeyerek Operasyon Yapıldı
17 Mart 2022 23:21

SUÇLU NE ADİL, NE VEKİL, NE DE BAŞKAN
23 Şubat 2022 23:21

HERKESİN PAYI VAR
04 Ekim 2021 23:21

Hesap edilmeden yapılmış stad
29 Eylul 2021 23:21

YENİ MALATYASPOR’DA KÖTÜ GÖRÜNTÜ
27 Eylul 2021 23:21

Tüm Yazılar