Onay Ozan

Sanatçımıza verdiğimiz değer ne kadar?

22 Kasım 2022 15:43

 ‘Malatya Malatya Bulunmaz eşin gönülleri doldurur ayla güneşin’ sözleriyle çoğumuz büyüdük bu memlekette. Malatya gerek güzellik, gerek kültürel, gerek siyasi ve gerekse sanatsal anlamda zengin bir il. Burada benim yoğunlaşacağım konu ama sanat olacak. Malatya bu memlekete birçok sanatçı, yönetmen ve birçok usta isim çıkartan bir memleket. Adı sanatla özdeşleşmiş bir memleket. Bu sanatçılarımızdan bazıları Kemal Sunal, Fahri Kayahan, İlyas Salman, Kenan Işık, Yasemin Yalçın, Ahmet Kaya, Oktay Kaynarca, Sümer Tilbaç, Ünal Küpeli gibi sayamadığım birçok sanatçı var ilimizde. Peki bu kadar sanatçı zengini olduğumuz bir memlekette neden bu sanatçılara ait bir heykel yok. Örneğin Fahri Kayahan caddemiz var değil mi? Neden bu caddenin girişine bir Fahri Kayahan heykelimiz olmasın. Örnekleri var Kırşehir, Denizli, bu şehirlerde sanatçısına nasıl değer verdiğini görebilirsiniz Kırşehir’de türkülerin eşsiz ismi Neşet Ertaş’a, yada Denizli’de yine usta bir isim olan Özay Gönlüm’e nasıl değer verildiğini görebilirsiniz. Aslında burada verilmek istenen mesajın farkında olmak gerek. Nedir peki bu mesaj? Bu insanlar geçmişte yaşamış ve türküleriyle, sanatlarıyla ülkeye bir şeyler katmış, esprileri halen ağızlarımızda. Bizden sonra gelecek olan nesil bu değerleri görsün, memlekete kazandırdıkları sanatın farkında olsun ve onlarda bu değerleri diğer kuşaklara aktarsın diye yapılıyor.

Şimdi bu memlekete bir Kemal Sunal bir daha gelebilir mi? çoğumuz hatta neredeyse hepimiz kemal Sunal filmleri ile büyümedik mi? halen bile açıp izlemiyor muyuz? Bir filmini sıkılmadan en az 50-60 kere izlemişizdir ve açıp yine izliyoruz. İşte bu kadar değerli bir ismin Malatya’da Örneğin çevre yolunda neden bir heykeli yok, yada kent merkezinde. Sanat sokağına bir tane Kemal Sunal heykeli konulmuş ama kusura bakmayın Kemal Sunal’a benzemeyen bir heykel. Ve yine kusura  bakmayın ama sanatçımıza sahip çıkmıyoruz. Gelecek kuşaklara öğreteceğimiz fazla bir şey yapmıyoruz. Belirli günlerde bu değerlerin ismini zikretmekle, onları gelecek kuşaklara ne kadar aktara bilirsiniz onu bilemem ama benim fikrim hani derler ya ‘ söz uçar yazı kalır’ bu da ona benzer bir şey heykelini yaparsın altına da bu değerin kim olduğunu yazarsın orada kalır. Malatya’yı ziyarete gelen genç nesil turistlerde bu heykeli görür ve bu değerin Malatyalı bir değer olduğunu, neler yaptığını anlar.

Buradan kenti yönetenlere sesleniyorum. Sanatımıza, sanatçımıza verdiğimiz değerin volümünü biraz daha, hatta çok çok daha arttıralım. Onları ve ülkeye kazandırdıklarını unutturmayalım. Sanatımız ve sanatçımızla övündüğümüzü, onlarla gurur duyduğumuzu misafirlerimize gösterelim diyorum saygılar sunuyorum.  

İşte bahsettiğim heykeller,

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

Kır at sağlığına ‘Merhaba’ de
07 Haziran 2023 15:43

Kim Ne Tutturursa
01 Ağustos 2022 15:43

Tüm Yazılar