Ramazan'dan sonra beslenmemiz nasıl olmalı?

Eğitim, 09 Mayıs 2022 04:45

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut / Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü

Ramazan'dan sonra beslenmemiz nasıl olmalı?

Çay ve kahveden, ayrıca asitli içeceklerden uzak duracağız. Belki çok az, günde bir-iki fincan içebiliriz. Çünkü bunlar ihtiyaç duyduğumuz sıvıyı karşılamamak bir yana içlerindeki kafein nedeniyle çarpıntı, uykusuzluk ve ritim bozukluğuna ilave olarak çeşitli mide sorunlarına neden olabilirler ki bunlar, bu süreçte ihtiyaç duyduğumuz en son şeyler.

On bir ayın sultanı, evimizin bereketi, kalbimizin şifası ve gönlümüzün neşesi olan Ramazan ayını biraz da hüzünle uğurlayarak bayrama eriştik. Öte yandan yalnızca Ramazan Bayramı'na kavuşmanın sevincini değil, onunla birlikte iki yıldır hayatımızı felç eden Covid-19 pandemisinden hemen hemen kurtulmuş olmanın mutluluğunu da yaşıyoruz bu günlerde.

Ne çok özlemişiz

Keyifli aile ve dost ziyaretlerini, kalabalık ve neşeli sofraları, insana yaşamak duygusu veren tatlı sohbetleri nasıl da özlemişiz! Fakat hem Ramazan ayının hem de pandemi koşullarının sona ermesi ile birlikte gündelik hayatımızda, özellikle de beslenme rutinimizde meydana gelen değişikliklerin, doğru kontrol edilmedikleri takdirde sağlığımız açısından olumsuz sonuçlara neden olabileceğini belirtelim. Dolayısıyla beslenme düzeninde yaşanan değişiklikten kaynaklanabilecek beklenmedik sağlık sorunları ile yüzyüze gelmemek için son derece dikkatli ve her an tetikte olmamız gerekiyor.

Bir ay boyunca oruç tuttuğumuz Ramazan süresince vücudumuz yeni bir gündelik beslenme rutini edinmişti. Uzun saatler boyu aç ve susuz kaldığımız söz konusu beslenme rutini esnasında, özellikle de orucun ikinci haftasından itibaren vücudu koruma refleksi ile hareket eden metabolizmamız doğal olarak yavaşlamış, vücudumuzdaki sıvı dengesi ile dolaşım ve boşaltım sistemleri yeni alışkanlıklar geliştirmişti. Bir ay gibi beslenme rejimi açısından uzun sayılabilecek bir süre içerisinde oluşan bu yeni alışkanlıkların birdenbire terk edilmesi ve yeni bir beslenme rutinine adapte olunması zor değil, fakat dikkatle takip edilmesi gereken bir sürece tekabül ediyor. Bunun için de bu geçiş sürecini herhangi bir kazaya sebebiyet vermeden atlatmak önemli.

Şekere ve yağa hücum etmemeli

Ramazan ayını takip eden bayram günlerinin en önemli özelliği, bu birkaç günlük sürenin yağ ve şeker oranı yüksek gıdalarla adeta özdeşleşmiş olması: Binbir çeşit şeker ve çikolatadan yapılan bayram şekerleri, şerbetli ve sütlü tatlılar, börekler, kurabiyeler ve daha birçok lezzetli hamur işleri. Bayram günlerinde ziyaret edilen her evde ikram edilen şekerler ve sofraya konulan tatlılar, metabolizma hızı yavaşlamış olan vücudumuz açısından dikkate değer bir tehdit oluşturuyor, bunu aklımızdan çıkarmayalım. Bu türden yiyeceklere birdenbire hücum etmek, laf aramızda biraz tembelleşmiş olan vücut sistemimizi tabir yerindeyse şaşkınlık içinde bırakacaktır. Dolayısıyla oldukça neşeli geçecek bayram günlerimizin birdenbire eziyet veren bir sürece dönüşmesi işten bile değil. Bundan kaçınmamız elzem.

Sağlığımızı korumak amacıyla Ramazan sürecinde kendisini bir anlamda yeniden yapılandırmış olan bedenimizi yanlış beslenme ile olumsuz tepkiler vermeye ve bizi üzecek rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmaya sürüklemenin hiçbir mantığı yok. Çünkü Ramazan'ın hemen ardından sofralarımızı süslemeye başlayan lezzetli ve baştan çıkarıcı besinlerin fazla kaçırılması bize yalnızca fazla kilo (gereksinim fazlası olarak tükettiğimiz gıdalar fiziksel sistemimizin yapısı gereği yağ olarak depolanacaktır çünkü) olarak dönmeyecektir. Özellikle kontrol kaybedildiği takdirde örneğin hazımsızlık gibi çeşitli sindirim ve bağırsak sorunları başta olmak üzere tansiyon, şeker ya da reflü gibi birtakım rahatsızlıklar da ortaya çıkabilecektir.

Öte yandan diyabet, obezite, tansiyon ile kalp ve damar hastalıklarından mustarip olanların ya da mesele insülin direnci bulunanların durumu ise sağlık açısından çok daha riskli. Zaten genellikle bayram günlerinde hastanelerin acil servislerinin yüksek tansiyon, hiperglisemi (yüksek şeker), çarpıntı (taşikardi) ve reflü türü şikâyetleri olan hastalarla dolup taşması da tesadüf değil. Hepsi Ramazan sonrası geçiş sürecinin sağlıklı bir biçimde yürütülememesi ve kontrolsüz beslenme ile ilgili. Hiçbirimizin istemeyeceği böyle bir durum yalnızca bayramımızı zehir etmekle kalmayacak, aynı zamanda bizi belki de uzun süre yaşam konforumuzu bozacak fiziksel rahatsızlıklarla mücadele etmek zorunda bırakacaktır. Aman diyelim!

Sürecin kontrolü

Bayram ile birlikte başlayan ve sonraki günlerde vücudun yeni bir metabolik işleyiş rutini edinmesine dek devam edecek olan süreci kontrol etmek ve bu dönemi sorunsuz bir şekilde atlatmak aslında hiç de zor değil. Bunun için öncelikli olarak Ramazan ayında ikiye inen ve gece atıştırmalıkları ile kısa sayılabilecek bir zaman dilimine sıkıştırılan öğün sayısının günün bütününü kapsayacak şekilde yeniden yapılandırılması ve üç öğün halinde düzenlenmesi gerekiyor. Bu ise yavaş bir şekilde gerçekleştirilmeli. Acele etmeden, vücudun dengesini bozacak ani ve hızlı değişikliklere mahal vermeden. Kuşkusuz ara öğünlerle de desteklenerek ve söylemeye gerek var mı bilmiyorum, metabolizma hızının olağan seviyelere ulaşmasına kadar geçen süre içerisinde sabırla sürdürülerek. Burada egzersizi de hatırlatalım. Gün içerisinde örneğin bir yarım saat egzersiz yapmak, biraz yürümek ya da birkaç esneme hareketi yapmak metabolizmamızın hızlanmasına ve biyolojik sistemimizin bayram sonrası beslenme rejimine adapte olabilmesine inanılmaz katkı sağlayacak.

Geçiş sürecinde öğün atlanmamasına dikkat etmek fazlasıyla önemli. Kahvaltı mesela. Asla ihmal etmeyeceğiz. Uyandıktan aşağı yukarı yarım saat veya kırk beş dakika sonra kahvaltı için gayet uygun bir zaman. Ekmek yenilecekse, tam buğday olmalı. Sürülebilir çikolata gibi işlenmiş gıdalar ve ağır hamur işleri sofrada olmayacak, illa da peynir ve zeytin, yumurta illa da salata malzemeleri ve her türlü yeşillikler. Miktarı çok abartmadan, yoğurt ve yulaf ile mevsim meyveleri de olur. Ayrıca gece yemelerini artık terk etmemiz gerekiyor. Yine tatlı atıştırmalıkları, çeşit çeşit abur cubur, cips, gofret, bisküvi ve çikolata ya da kavurma, sucuk, salam ve sosis gibi işlemiş gıdaları da. Aynı şekilde ana öğünlerde karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller açısından zengin ve çeşitli menüleri tercih etmek dikkat ettiğimiz konulardan biri olacak. Lifli gıdalar fazlasıyla gerekli mesela. Öğlen ve akşam yemeklerinde koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve balık olmazsa olmaz. Yemekler yağsız olmalı, yoğurt ve salata ihmal edilmemeli. Ayrıca ara öğünlerde çeşitli meyve kuruları ile kuru ve yaş yemişler işimizi görecektir. Aklımızdan çıkarmamamız gereken bir başka önemli konu da yiyeceklerimizi nasıl pişirdiğimiz. Kızartma ve kavurmadan uzak durarak, pişirme konusundaki tercihimizi haşlama ve buğulama yöntemlerinden ya da ızgara ya da fırında pişirme usullerinden yana kullanacağız.

Ramazan sonrası beslenme rutininin yapılandırılmasında özellikle oruç süresince edindiğimiz beslenme disiplini ve ortaya koyduğumuz irade çok işimize yarayacaktır. Dolayısıyla sofraya oturduğumuz zaman da yapmamız gereken şey belli: Öncelikli olarak hafif yiyeceklere yöneleceğiz. Bayram süreci ve sonrası önemli. Bu süreçte midemizi yormamak adına ve yavaşlamış durumdaki metabolizmamızın baş edebileceği ölçüde az yemek yiyecek, öğün atlamadan beslenecek, sofralarımızdan mevsimlik sebze ve meyveleri eksik etmeyecek, tatlılardan uzak duramıyorsak şerbetli olanları değil de çok daha hafif olan sütlü ve meyveli olanları tercih edeceğiz.

Suya dönüş

Yeni beslenme düzenini oturtabilmekte sıvı tüketimi önemli. Ramazan'da su içme alışkanlığımız değiştiği için gün içerisinde su içmeyi ihmal etme eğilimimiz olabilir, bunun üstesinden geleceğiz ve günde en az iki litre su içmeyi unutmayacağız. Sıvı tüketimini ayrıca şekersiz komposto, ayran, soda ya da taze sıkılmış sağlıklı meyve suları ile de takviye edebiliriz. Bunda bir sakınca yok. Fakat çay ve kahveden, ayrıca asitli içeceklerden uzak duracağız. Belki çok az, günde bir-iki fincan içebiliriz. Çünkü bunlar ihtiyaç duyduğumuz sıvıyı karşılamamak bir yana içlerindeki kafein nedeniyle çarpıntı, uykusuzluk ve ritim bozukluğuna ilave olarak çeşitli mide sorunlarına da neden olabilirler ki bunlar, bu süreçte ihtiyaç duyduğumuz en son şeyler.

[email protected]

Eğitim, 09 Mayıs 2022 04:45

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
HINCA HINÇ DOLAN CEZAEVLERİ NEYİ ANLATIYOR?

HINCA HINÇ DOLAN CEZAEVLERİ NEYİ ANLATIYOR?

Arguvanlılar Sinop'u Gezdi

Arguvanlılar Sinop'u Gezdi

Eskişehir'e Malatya'dan 26 Bin Kişi Gitti

Eskişehir'e Malatya'dan 26 Bin Kişi Gitti

Darende Günpınar Şelalesi Sezonu Açtı

Darende Günpınar Şelalesi Sezonu Açtı

Türk Mutfağı Haftası, Tanıtım Etkinliği Başladı

Türk Mutfağı Haftası, Tanıtım Etkinliği Başladı

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuarı Açılıyor

7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuarı Açılıyor

Bağımlılıkla İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplandı

Bağımlılıkla İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplandı

Pütürge ve Doğanşehir ilçelerinde kazı yapan defineciler ile tütün bulunduran şahıslar gözaltına alındı.

Pütürge ve Doğanşehir ilçelerinde kazı yapan defineciler ile tütün bulunduran şahıslar gözaltına alındı.

AK Parti İl Başkanı Bakan Görevine Başladı

AK Parti İl Başkanı Bakan Görevine Başladı

İzzetiye'de Yapılan Konut ve İşyerleri 2026'da Teslim Edilecek

İzzetiye'de Yapılan Konut ve İşyerleri 2026'da Teslim Edilecek

Malatya'da Partilerin Son Oy Oranları:

Malatya'da Partilerin Son Oy Oranları:

Hüseyin Doğan Dede Vefatının 42. Yıldönümünde Anıldı

Hüseyin Doğan Dede Vefatının 42. Yıldönümünde Anıldı

İzmir Veli Ağbaba'yı Dinliyor

İzmir Veli Ağbaba'yı Dinliyor

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın Öğrencilerle Buluştu

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın Öğrencilerle Buluştu

Malatyalı Öğrenci Ödül Kazandı

Malatyalı Öğrenci Ödül Kazandı

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 7 Yaşında

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 7 Yaşında

19 Mayıs Malatya'da Coşku İle Kutlanıyor

19 Mayıs Malatya'da Coşku İle Kutlanıyor

Malatya'da Sulama Yatırımları DSİ'de Ele Alındı

Malatya'da Sulama Yatırımları DSİ'de Ele Alındı

1.Yeşilyurt Gençlik ve Spor Festivali Renkli Anlara Sahne Oldu!

1.Yeşilyurt Gençlik ve Spor Festivali Renkli Anlara Sahne Oldu!

CHP 19 Mayıs'ı Kutladı

CHP 19 Mayıs'ı Kutladı

BATTALGAZİ DE GENÇLERE SINAV MOTİVASYONU

BATTALGAZİ DE GENÇLERE SINAV MOTİVASYONU

7 Yaşına Giren Turgut Özal Üniversitesinde Emeğimiz Vardır

7 Yaşına Giren Turgut Özal Üniversitesinde Emeğimiz Vardır

Malatya'da Pinhani Gençleri Coşturdu

Malatya'da Pinhani Gençleri Coşturdu

BELEDİYESPOR FUTSAL TAKIMI AVRUPA YOLUNDA

BELEDİYESPOR FUTSAL TAKIMI AVRUPA YOLUNDA

Kapadokya’da Bisiklet Festivali heyecanı

Kapadokya’da Bisiklet Festivali heyecanı

Başkan Er: Geleceğin Malatya'sını Kuruyoruz

Başkan Er: Geleceğin Malatya'sını Kuruyoruz

Yavuz: Beton Mikseri ve Kamyonlara Verilen Ceza Miktarını Açıkladı

Yavuz: Beton Mikseri ve Kamyonlara Verilen Ceza Miktarını Açıkladı

SELÇUKLU MAHALLESİ’NE TAZİYE EVİ YAPILACAK

SELÇUKLU MAHALLESİ’NE TAZİYE EVİ YAPILACAK

Geçit: Hayatımın Merkezinde Çalışmak Var

Geçit: Hayatımın Merkezinde Çalışmak Var

Niloya, 'Yürüyen Çalı' ile Kağıt İsrafına Dikkat Çekiyor

Niloya, 'Yürüyen Çalı' ile Kağıt İsrafına Dikkat Çekiyor

Engelli Bireylere Yönelik Resim Kursu

Engelli Bireylere Yönelik Resim Kursu

Sadıkoğlu: Ticari alanların teslim sürecini hızlandırın

Sadıkoğlu: Ticari alanların teslim sürecini hızlandırın

Gazeteci Eray Özer, Google News’in algoritma değişikliğini anlattı

Gazeteci Eray Özer, Google News’in algoritma değişikliğini anlattı

Gazeteciler Medya'nın Sorunlarını Tartışıyor

Gazeteciler Medya'nın Sorunlarını Tartışıyor

'Dijital Tekeller, Tehditler ve Arayışlar' konferansı sona erdi

'Dijital Tekeller, Tehditler ve Arayışlar' konferansı sona erdi

Çubuk Makarna ile Köprü Yarışması Yapıldı

Çubuk Makarna ile Köprü Yarışması Yapıldı

HEKİMHAN MAL MÜDÜRLÜĞÜ KAPANIYOR

HEKİMHAN MAL MÜDÜRLÜĞÜ KAPANIYOR

Aile Günü Kortej Yürüyüşü ve Festival Düzenlendi

Aile Günü Kortej Yürüyüşü ve Festival Düzenlendi

BÜYÜKŞEHİR VATANDAŞLARA ÜCRETSİZ FİDE DAĞITTI

BÜYÜKŞEHİR VATANDAŞLARA ÜCRETSİZ FİDE DAĞITTI