Sedir satıcıları yer istedi: Sedir ekilmezse üretim nasıl olur?
Ekonomi, 25 Nisan 2020 04:59Malatya Sebze Hali arkasında sedir satıcıları korona salgını tedbirleri kapsamında bölgeden uzaklaştırılınca, bir araya gelen sedir satıcıları kendilerine yer tahsis edilmesini isteyerek "sedir ekilmeden üretim nasıl olur" diye uyarıda bulundular.

Koronavirüs tedbirlerinde kapsamında küçük sebze, meyve ve kasap pazarına girişler kontroller sağlanırken, sebze pazarı çıkışında bulunan ve yıllardır sedir satılan yerin kapatılmasına sedir satıcılarından tepki geldi. Satıcılar, içeri de sedir satıyorlar içeride virüs yokta burada mı var diyerek sitemlerini dile getirdiler.
"MAĞDUR DURUMDAYIZ"
Sedir satıcılarından Bekir Çınar, kendi ve kendisi gibi satıcılık yapanların mağdur olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi; "40 yıldır burada sedir satılmakta , sedirin virüs ile ne alakası var bu tarımsal bir bitkidir. Bu gün burada sedir burada satılmasa köylümüz ne ekecek. 12 dönüm sedir ekmişim ve en az 100 bin lira masrafımız var. Madem öyle bizim il yönetimimiz, valiliğimiz olsun bizim masrafımızı karşılasınlar, belediye kontrolünde bu sedirler satılsın bizim masrafımızı versinler. Belediye başkan izin için olumlu bakıyor ama daire başkanı olumsuz bakıyor. Bizim nazarımızca yanlış alınmış bir karar. Bizim haddimize de değil böyle bir karar biz validen, belediye başkanından üstün değiliz. Fakat biz üretici olarak, çiftçi olarak çok mağdur durumdayız ki, şuan sedir satış zamanıdır"
"ORADA YOKTA BURADA MI VAR"
Sebze pazarında virüs yokta hemen alt tarafında çıkışta mı virüs var diyen Çınar;"Eğer izin verilse 3 tezgahta satılırdı ve sosyal mesafeyi bizler korurduk. Burada 30 kişi ekmek yiyor. buna ailelere ile hesaplasan 300-400 kişiye tekabül ediyor. Ben buradan yetkililere sesleniyorum, 300 kişiye ekmek vermek mi iyi yoksa bu 300 kişiyi devlete yük etmek mi doğru? Birde sebze pazarı içerisine izin verilmiş durumda orada virüs yokta burada mı var." şeklinde konuştu.
"30 SATICIYIZ AMA 3-4 TEZGAH AÇILSIN SOSYAL MESAFE KORUNSUN"
Sosyal mesafenin korunması şartıyla kendilerine yer verilmesini talep eden Çınar; "Biz 30 ve önceden 30 tezgah kurulmaktaydı. Eğer devlet müsaade ederse biz burada 3-4 tezgah kurarız sosyal mesafeyi korumak için bizlerde birleşiriz. Kendilerinin uygun gördüğü bir şekilde sosyal mesafeyi ayarlarız. Demek istediğimiz, sebze pazarı içerisinde bulunan esnaf satabiliyor da biz hemen çıkış tarafta bulunan bizler neden satamıyoruz. Manavın sedir satma yetkisi var mı? benim bildiğim kadarıyla yok. bizlerin ise belgeleri sertifikaları var. Bura kapanacak diye valilik karar almıştı esnaf bastırınca yeni bir düzenleme yapıldı. Bizlere de bir düzenleme yapsınlar. Bizim yüksek yerlerde kimsemiz yok. Biz çiftçiyiz bizim ne dayımız, ne amcamız var. Bizim amcamızda, dayımızda, bizlerde kendi derdimizdeyiz. Oradakiler araya birilerini soktu düzenleme geldi. Bu memlekette gariban olmak, çiftçi olmak suç mu? Bizler devletimizden iş istemiyoruz, ekmek istemiyoruz. Yılda bir ay burada sedir satışı oluyor ve bu satışla da 12 ay boyunca burada ekmek yiyen insanlar geçimlerini sağlıyor. Buradan evini geçindiren insanların yarın evlerinde sıkıntı başlar. Ne gelirse insanın başına yokluktan gelir. Zengin insanın hiç intihar ettiğini duydunuz mu? Yarın ailemizle, eşimizle kötü olacağız, ister istemez psikolojimiz bozulacak. Bu insanların kiraları var, faturaları var bu insanlar ne yapacaklar? Dediğim gibi belediye bize yer versin 3-4 tezgah kuralım arkadaşlarla birleşip sedirlerimizi satalım, sosyal mesafeyi korumak şartıyla." dedi.
"ÜRETİM OLMASA FİYAT ARTAR"
Bu sedirler satılmasa, üretim olmasa fiyatlar yükseleceğini ifade eden Çınar;"Cumhurbaşkanımızda üretime önem veriyor. Bugün üretim olmasa yarın domates olacak 8 lira, biber olacak 10 lira." dedi.
Haber: Malatyahaber 24.com
Ekonomi, 25 Nisan 2020 04:59
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Kocası tarafından öldürülen Kadın Darende'de Toprağa Verildi

TGC Seçimini Vahap Munyar’ın Listesi Kazandı

Ali Bakan Tedavi Altına Alındı

Malatya'da Ozon tedavisi uygulanmaya başlandı

5 Çocuklu Eşini Öldüren Koca Tutuklandı

Yeşilyurt Belediyesi Cambaz Mithat'ı Getiriyor

MASKİ 6.3 Milyarlık Altyapı Yatırımı Yapıyor

BAŞKAN TAŞKIN: TALEPLERİ SAHADA DİNLİYORUZ

Geçit: Yeşilyurt'u Hemşerilerimizle Birlikte Yönetiyoruz

Vali Seddar Yavuz’un Trafik Haftası Mesajı

YENİCE MAHALLESİ’NDE İÇME SUYU ŞEBEKESİ YENİLENİYOR

'Suç Örgütüne Üye 47 Kişi Tutuklandı'

TGC Başkanlığına Vahap Munyar Yeniden Aday Oldu

Malatya'da Üniversite Güvenlik Toplantısı Yapıldı

Güney Kuşak Yolundaki çalışmalar tamamlanıyor

Battalgazi Belediyesi Rulo Çim Üretiyor

MASKİ Köylerin içme suyu ihtiyacını Sondaj Kuyularla Karşılıyor

Malatya'da 14 Torbacı Yakalandı

Hekimhanlı Öğrenciler Anıtkabiri Ziyaret Etti

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

Muğla Malatyalılar Derneği Kongresi Yapıldı

Yeşilyurtspor Oynamadan Kazandı: 0-3

Sahipsiz Yeni Malatyaspor'a Acıyan Yok: 0-9

Başkan Sami Er, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Yönetimine Seçildi

Mehmet Akif Ersoy Konferansına Yoğun İlgi

Taşkın: Ak Oğuz Kışlası'ndaki deprem konutları bu yıl tamamlanacak

Arguvan Stadı Bakıma Alındı

Malatya'da Arguvanlılar Derneği Kuruldu

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

TGC Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi’nin temeli atıldı

Sadıkoğlu: Hasar tespitleri bir an evvel tamamlanmalı

Battalgazi'de Yeni Çarşı Projesi Başlıyor

Tefecilik Operasyonunda 3 Kişi Tutuklandı

MASKİ Dilek'in Kanalizasyon Sorununu Çözüyor

'Midas'ın Kulakları' adlı oyun ilgi gördü

Zirai Don Sonrası Ağaç ve Bahçe Bakımı Konferansı

Çat Barajının Suyu Azaldı, Birlik Su Kuyusu Açın Mesajı Gönderdi

Baharda alerjik rinit belirtilerini hafife almayın

Yeşilyurt'ta Sıfır Atık Mucitleri Ödüllerini Aldı
