Gazeteciler Cemiyeti 74 yaşında
Bizden Haberler, 16 Ocak 2020 03:18Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Bütün basın örgütlerinin bir araya gelerek, ciddi bir mücadele vermesi gerekiyor Bilgin, Bir cemiyetin 74 yıl hiçbir şekilde ideallerinden, amaçlarından sapmadan ayakta durabilmesi çok önemli dedi.

Merkezi Ankara da bulunan Gazeteciler Cemiyeti, kuruluşunun 74’üncü yılını ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü düzenlenen bir resepsiyonla kutladı. Gazeteciler Cemiyeti lokalinde gerçekleştirilen resepsiyona çok sayıda gazeteci, yabancı misyon temsilcisi, akademisyen, sanatçı ve meslek örgütü mensubu katıldı.
Gazeteciler Cemiyeti, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlediği resepsiyonda, kuruluşunun 74’üncü yılını kutladı. Gazeteciler, sanatçılar, akademisyenler ve meslek örgütü temsilcilerinin bir araya geldiği resepsiyon, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’in açılış konuşmasıyla başladı.
1946 yılında kurulan Gazeteciler Cemiyeti’nin eski başkanlarından duayen gazeteci Altan Öymen’in de resepsiyona katılımından onur duyduğunu ifade eden Bilgin, “Bugün, Gazeteciler Cemiyeti’nin 74’üncü kuruluş yıldönümü. Bunu onurla belirtmek istiyorum çünkü bir cemiyetin 74 yıl boyunca hiçbir şekilde ideallerinden, amaçlarından sapmadan bugünlere gelebilmesi ve ayakta durabilmesi çok önemli. Geçmişte, Gazeteciler Cemiyeti için çok büyük hizmetler veren başkanlarımızdan Altan Öymen’in de aramızda olmasından büyük bir onur duyuyoruz. Bu cemiyetin kırmızı çizgileri, Atatürk ilke ve inkılapları, demokrasi ve basın özgürlüğüdür. Bize emanet edilen budur. Bu çatı altında, bayrağına, vatanına, Cumhuriyete, Atatürk ilke ve inkılaplarına inanmayan kişiler 74 yıl önce de yoktu, yarın da olmayacak. Bu ülkede iktidarlar gelip geçecek ancak bizim temel ilkelerimiz değişmeyecek” dedi.
Bilgin, “Demokrasinin yaşayabilmesi için özgür basın şart”
Gazetelerin ekonomik sıkıntılar nedeniyle kapatılması ve buna paralel olarak işsiz gazeteci sayısındaki artışa dikkat çeken Bilgin, şöyle konuştu:
“Bugün hem çalışan hem de çalıştırılamayan gazetecilerin günü. Daha önce bayram dediğimiz bu tarihi şimdi güne çevirdik. Dünyaya eleştirel gözle bakan gazetecilerin, son 20 yıldır ne yazık ki eleştiri yapma özelliği ellerinden alındı. Ne yazık ki insanlar düşüncelerinden, yazdıklarından dolayı demir parmaklıklar arkasına mahkum ediliyor. Basın tarihimiz de bu durumu zaman zaman yaşıyorduk, bitti zannediyorduk ama bitmemiş. Demokrasinin yaşayabilmesi için özgür basın şart. Özgür basın ve demokrasi kardeş gibi ilerliyor olmalı. Bugünlere nasıl geldik, yıllar önce medyanın belirli ellerde toplanmasını, basının tekelleşmesi olarak değerlendirdik. Çünkü tekelleşme sansürün ikiz kardeşidir.Gerçekten de öyleydi. Öte yandan özellikle televizyonlarda, hiçbir altyapısı olmayan, bilgi birikimi olmayan kişiler, Atatürk’e Cumhuriyete dil uzatıp birtakım eleştiriler getirdiler. Eleştirmemiz gerekenler o kişileri yayınlara çıkaran kişilerdir. Televizyona çıkan her kişi televizyon eleştirmeni olmaz. Televizyon yayını yapan herkes de televizyoncu olmaz. Televizyon toplumun ileri gitmesiyle yükümlüdür, fakat günümüzde bu özelliğini kaybetmiş televizyon ve gazetelerle karşılaşıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar dolayısıyla gittiğimiz illerde gazetelerdeki tiraj kayıplarını tartışıyoruz. Amiral gemisi dediğimiz bir gazete şu an 70-80 bin satıyor. Yani ana akım Türkiye’de bu hale getirildi. Gazetelerdeki tiraj kaybını yeni medya dediğimiz internet haberciliğinin gelişimine bağlayanlar da var. Bu da tek başına doğru bir tespit değildir. Gazetelerin bu yarışta kaybettikleri tiraj kaybı dünya genelinde yüzde 20 civarında. Her ülkede tiraj kaybı var elbette fakat, Türkiye’de bu oran yüzde 80 civarında. Bunun da nedeni aynı manşet aynı köşe yazıları, aynı başlıklar yani gazetelerin itibar kaybetmesi. Gazetelerin emekçileri vardır, bu emeğin bedeli de olmalı. Eğer onu bedelsiz hale getirirseniz, o zaman gazete beş para etmez. Güvenilir meslekler konusunda yapılan araştırmalara göre, basın sondan ikinci sırada yer alıyor. Bu vahim tabloya karşı, görüşü ne olursa olsun bütün basın örgütlerinin bir araya gelerek ciddi bir mücadele vermesi gerekiyor. Bu vahim tablo karşısında görüşü ne olursa olsun bütün basın örgütlerinin bir araya gelerek, ciddi bir mücadele vermesi gerekiyor.”
Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti tarafından Avrupa Birliği desteğiyle yürütülen Demokrasi için Medya-Medya için Demokrasi (M4D) Projesi kapsamında bu yıl ilk kez yapılacak olan “M4D Medya Konferansı”na ilişkin bilgi vererek, “Medya konferansı çerçevesinde başkanımız Altan Öymen’e Cemiyetimiz tarafından ‘Gazetecilik Meslek Onur Ödülü’ vereceğiz. Bu hizmet ödülünü ilk defa veriyoruz. Altan Öymen, öylesine dik duran, mazisinde hiç sapma bulunmayan, hem mesleğini nasıl yapacağını hem de siyasetin nasıl yapılacağını bilen en önemli kişilerden biri. Avrupa Birliği ile çok önemli bir proje yürütüyoruz, bu proje Türkiye için gerekliydi. Bu proje özellikle işsiz meslektaşlarımız için çok gerekliydi. Proje kapsamında işsiz gazetecilerin mesleklerini devam ettirebilmeleri konusunda çeşitli destekler sağlıyoruz” diye konuştu.
Bilgin’in davetiyle konuşma yapan gazeteci Altan Öymen de, “Bu resepsiyonda bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Burası kurulalı 74 yıl olmuş, benim de gazeteciliğe girişimin 70. yılı. Nazmi Bilgin, geçmişi hatırlatarak, beni de o dönemlere götürdü. 1960’lı yıllarda bu cemiyetin başkanlığını yürüttüm. Bilgin, içinde bulunduğumuz sıkıntıları anlattı, bu sıkıntılar bitecek” dedi.
Kaynak: http://www.gazetecilercemiyeti.org.tr/gazeteciler-cemiyeti-74-yasinda/
Bizden Haberler, 16 Ocak 2020 03:18
Yorumlar (0)

Yıldız: Mücbir Sebep Süresi Uzatılmalı

Kılıç: İstanbul öz, Malatya üvey evlat mı?

Yerli Tütün Kaçak Oldu... Artık Tütün Satmak Cezalar Getiriyor

MGC'den Sağlık Müdürü Karaca'ya Ziyaret

Sadıkoğlu, Malatya’nın sorunlarını Bakanlara Anlattı

Büyükşehir'den Açıklama: Her türlü yasal imkan kullanılmıştır

MEZARLIKLARDA BAHAR VE BAYRAM TEMİZLİĞİ

'Don felaketi Malatya'ya Acının Katmerlisini Yaşattı'

Yeşilyurt Belediyesi İhtiyaç Sahipleri İçin ‘Kurban Bağış’ İstedi

Malatya Etnospor Kültür Festivali’ne katıldı

100. Yıl Parkı Çevresinde Güvenlik Denetimleri Yapılıyor

‘Nezaket Okulları’ Yıl Sonu Etkinliği Düzenledi

Büyükşehir 200 Adet Tekerlekli Sandalye Dağıttı

Meydancık Mahallesi İçme Suyuna Kavuştu

Deprem Çalıştayı Sonuç Raporu Yayınlandı

Malatya'da 15 Torbacı Tutuklandı

Eşini öldüren Koca: Her iki kurşun eşime isabet etmiş

Arguvan Türkü Festivali Hazırlıkları Başladı

Ağbaba; Malatya’da yıllardır çevre felaketi yaşanıyor

Arapgir'de 'Hayır Çarşısı' Etkinliği

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLE YILI ETKİNLİĞİ

Başkan Geçit, ‘Dost Meclisi’ Programına Katıldı

Sadıkoğlu: Yerinde dönüşüm destekleri yeniden değerlendirilsin

Başkan Taşkın Çevreyolu Esnafıyla Buluştu

Vitamin Cafe Cinayetlerinde Karar Çıktı

HINCA HINÇ DOLAN CEZAEVLERİ NEYİ ANLATIYOR?

Arguvanlılar Sinop'u Gezdi

Eskişehir'e Malatya'dan 26 Bin Kişi Gitti

Darende Günpınar Şelalesi Sezonu Açtı

Türk Mutfağı Haftası, Tanıtım Etkinliği Başladı

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuarı Açılıyor

Bağımlılıkla İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplandı

Pütürge ve Doğanşehir ilçelerinde kazı yapan defineciler ile tütün bulunduran şahıslar gözaltına alındı.

AK Parti İl Başkanı Bakan Görevine Başladı

İzzetiye'de Yapılan Konut ve İşyerleri 2026'da Teslim Edilecek

Malatya'da Partilerin Son Oy Oranları:

Hüseyin Doğan Dede Vefatının 42. Yıldönümünde Anıldı

İzmir Veli Ağbaba'yı Dinliyor
